Bij een rondgang van de gemeente Almere met vertegenwoordigers van de bewonersvereniging door Zuiderduin in april 2021 werd  geconstateerd dat er recent bomen zijn aangeplant nabij woningen in openbaar duingebied.

In het onder de bewoners verspreide document “Spelregels voor het gebruik van de openbare ruimte, Zuiderduin” van juli 2020 staat vermeld dat de tot dan toe aangebrachte bomen die overeenkomen met de beplantingslijst koopcontract Zuiderduin eenmalig worden toegelaten. Er staat ook vermeld dat dit daarna niet meer wordt toegestaan.

Waarom is aanplant van deze bomen niet wenselijk?

De beplanting en bomen in het duinlandschap  zijn in het ontwerp gedetailleerd uitgedacht en uitbreiding van het bomenareaal zal het bewust doordachte landschapsbeeld wijzigen. De door bewoners zelf geplante bomen, meestal vlak bij de woningen staan op openbaar gebied en zijn dus  juridisch gezien eigendom geworden van de gemeente. Als gemeente hebben wij een zorgplicht voor de bomen, als de bomen in de toekomst mogelijk niet meer vitaal zijn en de veiligheid in het geding is of de aanplant niet past in het landschap, zijn wij genoodzaakt tot het verwijderen van de bomen. 

Het is verder ook nog onwenselijk omdat het niet ondenkbaar is dat na verloop van tijd bewoners verhuizen en nieuwe bewoners niet zijn gediend van deze bomen die inmiddels groot zijn geworden en te dicht op hun woningen staan.